subvencija-za-samozapošljavanje-iskustvo

Subvencija za samozapošljavanje – iskustvo

Za konkurs za dobijanje subvencija za samozapošljavanje (samo za nezaposlene, možete da imate jedino ugovor o delu u trenutku podnošenja) sam čula od prijateljice Vanje, nakon nekoliko meseci provedenih na popularnom Birou, te odlučih da okušam sreću. 

Moja logika je bila sledeća: to je 250.000 dinara; da ih potrošim samo za poreze i doprinose, to mi je puna kapa, da o tome ne brinem, a sve radim po propisu, jel’ te. S druge strane, ova bespovratna pomoć mi je bila i podstrek da posle godinu dana koliko traje, nastavim da zarađujem toliko da mi neće predstavljati dodatno opterećenje. 

Do odobrenja zahteva

Sačekam konkurs, (te godine je počeo kasnije nego obično) i kao zapeta puška podnesem svu potrebnu dokumentaciju.  To je Zahtev sa biznis planom i ništa više (koga zanima, može mi pisati da ohrabrim u popunjavanju jer izgleda komplikovano, a u stvari je boza).

Najvažnija stvar je bila sedište firme i šifra delatnosti jer oni određuju visinu poreza. Razlike su u Srbiji i po 30.000 dinara za istu delatnost.  Zahtev sam predala već 9. aprila. Čekala sam 17.maj da se konkurs zatvori, a onda još mesec dana da odluče. 

Moram priznati da su me iznenadili jer su mi javili već početkom juna da sam sredstva koja sam tražila i dobila – odnosno da mi je odobren zahtev. Jee, krenulo je!

razmisljas-o-promeni-karijere

Papirologija oko otvaranja firme

Sada je ostalo da otvorim firmu u APR  (Agencija za privredne registre), poslovni račun u banci, pripremim M obrazac iz PIO fonda, nađem dva žiranta (mogu svi zaposleni, preduzetnici i penzioneri), kupim dve menice i dođem na potpisivanje ugovora u NSZ.

Posao u APRu se završava bukvalno za 3 minuta. Jedino šta vam je potrebno jeste njihov formular koji online popunite i odštampate, a možete i tamo da ga uzmete za 160 dinara i popunite rukom Ako imate nedoumica na raspolaganju vam je njihova pravnička služba, posebno podeljena za preduzetnike, doo, udruženja tako da vaša pravnica zaista sve zna i što je najvažnije, bila je preljubazna.

Ako vam pravnik ne treba, odlazite na šalter, predate formular i LK i za dva minuta dobijete broj pod kojim online pratite status vaše registracije. Ovo je bilo 29. juna. U petak 2. jula mi je stigao mejl da mogu da dođem po rešenje o registraciji. 

Ta- naaa, od toga dana se računa plaćanje poreza.

Elektronski potpis za amatere

U međuvremenu, otišla sam u MUP da izvadim elektronski potpis, čekala dva puta po 4 sata i kad sam stigla na red dobila sledeću informaciju – moja LK i njen čip nisu kompatibilni za e-sertifikat, što je elektrosmki potpis. Lične karte izdate do juna 2014. nisu kompatibilne za ovu uslugu, moja je bila iz 2012. OMG, stajem u drugi red i odmah krećem sa procedurom dobijanja nove lične karte. Bila je gotova za dva dana. Sve u vezi potpisa sam radila da bih mogla da primam poštu od poreske uprave u elektronsko sanduče, overim zdravstvenu knjižicu  sebi i deci, a da sve odrađujem od kuće.

M obrazac – prijava na obavezno penziono i invalidsko osiguranje

Kada sam preuzela rešenje od APRa, vidim da mi nisu uradili M obrazac (prijava za PIO – prevažan dokument) i tu počinje igranka. Odlazim u PIO fond u Nemanjinoj u Beogradu, u Centralu i dobijam informaciju da ću zbog M obrasca koji je prijava na obavezno penziono i invalidsko osiguranje morati da idem u Belu Palanku i tamo, gde mi je sedište firme, to i završim. Toliko o digitalizaciji i mom elektronskom potpisu. 

Otvaranje poslovnog računa

Dakle, sa rešenjem odlazim da otvorim poslovni račun u banci i odlučim bez mnogo razmišljanja, (greška) da to bude banka gde imam i privatni račun, a to je Banka Intesa. Pored toga što sam čekala 5 dana na otvaranje, nisam dobila sve potrebne informacije, bili su prilično neljubazni. Zapravo, ne toliko neljubazni koliko nezainteresovani, a to je još gore, tako da ovu banku ne preporučujem.

Mila Muskinja Ko sam ja

Zaključak

I to bi bilo sve od dokumenata potrebnih za potpisivanje ugovora sa Biroom i dobijanje sredstava. Evo su sumirani ovde:

  1. rešenje APR sa PIBom (ako ga slučajno ne izdaju na rešenju, uzima se iz Poreske Uprave sa rešenjem iz APRa)
  2. M obrazac za PIO
  3. otvoren poslovni račun

Od ostalih dokumenata potrebne su dve menice dva formulara za dva žiranta, za penzionere je to ček od penzije, za zaposlene potvrda da su u radnom odnosu od poslodavca, za predzuetnike plaćen porez. Žiranti su morali da budu prisutni na potpisivanju i ponesu očitane lične karte.

Sve je ovo dragi moji počelo 29.juna kada sam kročila u APR, da bi ugovor sa NSZ (biro) potpisala 12.jula.

Sve bi ovo bilo jednostavnije (i skuplje) da sam preduzetnika otvorila u Beogradu, na opštini gde živim (Stari Grad).

Ako vam se ova ideja mota po glavi, razmotrite PRVO šifru delatnosti i saznajte sve o njoj, šta možete u okviru nje da radite, a šta ne, zatim nađite sedište – to može da bude različito mesto od vašeg prebivališta i onda proverite u kalkulatoru poreza koliki bi vam bio. Mogu da kažem da daje prilično precizan obračun.

I to je to. Nadam se i verujem da će mnogima od vas ove informacije biti korisne.