kako-sam-postala-preduzetnica

Kako sam postala preduzetnica

Nijedna žena preko noći ne postaje preduzetnica. Ni u Srbiji, ni nigde u svetu. Mnogo je toga što moramo da izvagamo, kako bi tas skliznuo baš na onu stranu kojoj težimo. Bile su potrebne skoro pa okruglo dve godine od kada sam počela da kujem ovu ideju i kao i mnoge od vas lutala po stazama i bogazama gugla tražeći koja je to prava stvar za mene.

I onda je konačno postalo zvanično – dobila sam od države Srbije subvenciju za otvaranje preduzetničke agencije! Da, desilo se i to!

Žene koje su radile sa mnom na programima promene karijere su ovu priču već čule, ali pošto je značajan deo mog puta, zaslužuje da bude zauvek ovde i da bude dostupna svima, kao ohrabrenje i povod za razgovor.

„Preduzetnica” potrazi za biznis idejom

Tražeći čime bih „drugo” mogla da se bavim, naravno da mi je prva stanica bio Google. Skrolovala sam onoliko i ne mogu da kažem da je baš sve pročitano bilo uzaludno, ali u poređenju sa vremenom koje sam na to utrošila, sigurno jeste.

I tako još jednog dana, dok sam završavala dosadni izveštaj na prethodnom poslu, baš na uglu Skender Begove i Dubrovačke (radila sam od kuće i kafića, mnogo pre korone) ukucam po ko zna koji put, tri, ovog puta ključne reči – career change support

Važno je da znate da do tada nikada nisam kucala support, help, coach ili bilo šta što bi ukazivalo na pomoć nekog drugog. Koja početnička greška!

Kliknuvši enter dogodi se „kind of magic” momenat kada izađe Firework Coaching – pomažemo ti da promeniš karijeru i konačno radiš posao koji voliš. Bingo! Ali to nije sve! Jesam ih kontaktirala da im budem klijentkinja, ali tek posle ovoga – čitajući šta rade, šta nude i koju vrstu podrške mogu da očekujem shvatila sam nešto drugo, a to je da JA UPRAVO ŽELIM DA RADIM OVO ŠTO ONI RADE!  Prosvetlili su me! 

mila-muskinja-preduzetnica

Sledi mala promena karijere

Ono što je bitno kod promene karijere jeste da sagledate sve vaše veštine. Čime raspolažate, u čemu uživate, šta vas pokreće i naposletku – šta želite da razvijate. Ne želite da postanete preduzetnica, rizikujete sve, zarad loše biznis ideje, loše energije.

Šta sam ja znala o sebi tada, bilo je da želim da radim sa ljudima, da volim da pričam i slušam, da sam dobra u vođenju grupa (čak predobra) i da mi je to najomiljenija aktivnost – treninzi, radionice, psihoterapeutske grupe. 

Volim dinamiku i razmenu u grupnom radu, uživam u međusobnoj podršci, prija mi bliskost i sloboda kritičkog mišljenja. Profesionalno me inspirišu zeznute situacije. U par reči, plivam kao ribica po buri i bonaci u svim dešavanjima iz života jedne grupe. 

Ma sve to mnogo volem, to sam znala, ali to nije bilo dovoljno da krenem, jer ja nisam znala ŠTA ću konkretno ponuditi ljudima. Razgovor i slušanje, okej, ali O ČEMU. Tu sam mozgala i ništa mi nije padalo na pamet zato što sam se vrtela oko toga ŠTA ZNAM, što je upravo bila stvar od koje sam htela da pobegnem umesto da se bavim suštinom – ŠTA ME SADA INTERESUJE u životu. To se promenilo i to je trebalo da prihvatim. 

Otvori se za neobične biznis ideje

I znate šta je tog dana u kafiću dalje bilo – čim sam detaljno pročitala sajt, došla sam do dugmeta Contact Us i kliknula. Tekst mejla je bio što bi rekli englezi krajnje „bold” – ispričala sam im onako kako jeste, da sam u potrazi za novom karijerom naišla na njih i da želim da radim baš to što oni rade. Pitala sam da li je moguće i koji su uslovi i kliknula Send

Odgovor mi je stigao za par dana – da, moguće je! Stigli su i uslovi, koje sam srećom ispunjavala (sati treninga u vođenju grupa i ličnog razvoja). U tom lepom mejlu stigla je i cifra za Coaching mentorski program koji će se održati naredne godine u Engleskoj nakon kog se dobija licenca. Reći ću vam da mi je ta cifra samo malo pokvarila raspoloženje jer je motivacija i dalje bila na maksimumu. 

Reći ću vam i to, da se od tog dana, u mom životu nešto značajno  promenilo. Osetila sam jedan novi, dugo traženi smisao sve mi je bilo logično, sve mi je bilo jasno. Da, jasno. Nisam više bila konfuzna i rastrzana. Bila sam opet ja. Skoro pa ona ja iz vremena otvaranja Svratišta.

To je bio novi početak. Početak kraja mog lutanja i potrage za smislom. Početak mene ako preduzetnice.