Blog Thumbnail 09

Da li pričate sami sa sobom?

Da, reći ćete, svi to radimo. I važno je. U razgovoru sa sobom dolazimo do najtananijih saznanja o sebi koja su nam nekada bolna, nekada nam pruže neizmerno ushićenje i radost, a nekih stvari se možda i stidimo.

Važno je da u analiziranju sebe ne preterujemo, posebno u kritikovanju sebe. Ako ova vrsta razgovora sa sobom kod vas preovladava, hajde da isprobate nešto novo. Da okrenete pramac na drugu stranu. Kod mene radi.

(Ovo što sledi sve uradite posle čitanja na miru, pitanja su laka i neće vam trebati ovaj podsetnik) Smestite se udobno, skuvajte kafu ili čaj. Iskrenost stavite na najjače, načuljite uši, otvorite srce i krenite sa pitanjima:

Pitanja koja treba da postavite sebi kada razmišljate o promeni ili razvoju karijere

1. Šta mi više ne treba u životu, postalo mi je teret, ne da mi da krenem napred?

*Da li je to posao, čarke u partnerskom odnosu, prevelika zabrinutost, krpice iz ormara, preterano razmišljanje.*

2. Koje su to moje osobine koje doprinose nošenju tog tereta?

*Da li sam zabrinuta, suviše ponosna, lenja, popustljiva?*

3. Šta mi treba drugačije? Šta želim da imam u svom životu što sada nedostaje?

*Da li je to mir, sigurnost, strast, energija, ljubav, razumevanje, bliskost, da se osećam korisno…*

4. Da li me neka moja osobina sputava da ostvarim ove želje?

*Da li sam rigidna u pogledu promene posla koji ne volim, mislim da je to nezamislivo u mojoj situaciji ili ne govorim baš uvek šta mislim jer se plašim da će to ugroziti moj odnos sa šefom?*

5. A koje osobine imam koje mogu da doprinesu ostvarenju mojih želja ili da podstaknu moju odluku da nešto promenim?

*Sistematična, staložena, komunikativna, pouzdana. Temeljna sam, mogu dobro da proučim kako bih to mogla da izvedem, a lako ostvarujem kontakte.*

I kad postaje zanimljivo i konstruktivno?

Evo sad!

Kada počnete da koristite mnogo više ove korisne osobine, koje verovatno zanemarujete. A one su tu, samo se prisetite da ste vi i sve to dobro, da ste vi mnogo toga i mnogo više od jednog trenutnog posla. Znači, u pogon sve ono što će pomoći skidanju tereta. U vašim dobrim osobinama je vaša snaga, nekad su te osobine ujedno i vaše ključne vrednosti. Tada dobijate dodatnu moć i motivaciju da se oslobodite i krenete napred. Potrebno je da probate!

Evo primera:

Kada razmišljate o poslu koji vam je besmislen, umesto preteranog razmišljanja šta sve može da krene po zlu ako ga promenite, iskoristite svoju sistematičnost i proučite detaljno koje su vam sve opcije na raspolaganju. Na ovaj način automatski smanjujete i strah od neizvesnosti.

Evo još jednog:

Ako se plašite osude bliskih ljudi, ne dajte da prevlada vaš strah koji vas sputava i da zbog njega ne kažete ništa. Umesto toga, koristite svoju osobinu empatije i recite to što vam smeta na način da vi ne pređete u kontranapad već smireno i staloženo, uvažavajući njihovo mišljenje. Argumenti i saosećajnost su vaši aduti u priči sa bliskim ljudima.

Da li ste pomislili – zvuči lako ali nije tako?

Jednom kad shvatite da vam vaše vlastite misli nisu ‘pale s marsa’ već ih vi mislite i možete njima da upravljate, otvoriće vam se čitav novi svet mogućnosti. Na vama je da birate. Jer, Vi na ovaj način zapravo menjate svoje ponašanje. Iz celog spektra onoga što imate birate ono što vam je korisno, a odbacujete ono čemu je istekao rok. Kao sa krpicama u proleće. Svi želimo da zablistamo u najboljem izdanju, pa za neki važan trenutak biramo najlepšu haljinu i cipele. Hajde da isto tako uradimo i za ovaj važan korak u životu. Promenu karijere. Da počnemo da biramo najbolje, a odbacujemo ono što nam više ne koristi.

Želim vam srećan razgovor sa sobom. I sa drugima.

PS. Javite mi kako vam ide.