kako-licna-interesovanja-odredjuju-razvoj-karijere

Kako lična interesovanja odredjuju razvoj karijere

O razvoju karijere, odnosno novom putu karijere, razmišljamo obično kada nismo zadovoljni trenutnim stanjem. Vrlo često su to naši poslednji izdanci snage i energije koje ulažemo u posao koji ne volimo. Pa se zapitamo – čemu sve ovo. To nije ono za čim si žudela kao dete, to nije ono o čemu si maštala. Zaboravili smo sebe. Vreme je da kroz lična interesovanja ponovo upoznate vaš omiljeni link, vašu omiljenu verziju sebe i napravite plan.

„Ovo neću, šta hoću to ne znam.”

Prva rečenica moje nove klijentkinje od jutros.

„To je okej, mnogi od nas ne znaju, ja sam to i sama iskusila.

Nego, zar nije super što znaš šta nećeš?”

„Ne bih rekla, osećam se zaglavljeno, ni tamo ni ovamo i ovo ‘stanje’ traje već neko vreme.”

„Razumem te, ono što hoću da kažem jeste, da je jednako važno da otkriješ i osvestiš sve ono što nećeš, isto koliko i šta hoćeš. Na taj način sužavaš lutanje i eliminišeš traženje na slepo.”

„Da, jeste, zvuči logično, samo se plašim da ne skliznem ponovo u isto s****.”

„I to je ok. Da se plašiš. Svi se manje ili više plašimo, ali sada si ovde i upravo sada krećemo da radimo na tome. Tražimo pravi put, baš zato da izbegnemo proklizavanje. Prvo nalazimo pravac, fokusiramo se i držimo jedra. Biće vetra, ali znaćeš da upravljaš. A i ja sam tu da pomognem.”

„To mi zvuči okej, hajde!”

„Pričaj mi o svom slobodnom vremenu.” Pitala sam je koje police u knjižarama gleda, o čemu priča sa prijateljicama, koje filmove gleda.

razmisljas-o-promeni-karijere-1

Oslobodi se, istražuj, ostvari se!

Nepoverljivo mi odgovara i ja primećujem zbunjenost na licu, treba da pričamo o poslu i karijeri. Kaže mi da u poslednje vreme samo kupuje knjige o razvoju karijere i da su njene kafe sa prijateljicama posvećene samo jednoj temi – Kako pobeći iz kompanije u kojoj radi i naći nešto bolje, lepše, drugačije.

Pitam je da li joj pomaže to što radi, odgovara da ne, naprotiv zbunjuje je, ali joj stvara utisak da se bavi svojim problemom.

Prestani to da radiš kažem joj. Nemoj više ništa da čitaš na tu temu jer ti ne prija. Sa nevericom me pita da li da odustane. Odgovaram da ne, samo da je vreme da promeni način i pristup rešavanju problema. U tome je caka. Ovo joj već zvuči bolje, sviđa joj se drugi način, opušta se, osećam da me sad bolje čuje pa pitam opet, šta voli da radi u slobodno vreme. Sada već ima dosta toga da mi ispriča. Konačno smo stigle u arenu interesovanja.

U određenim godinama i naravno u trenutku kada kliknemo da nam je potrebna promena karijere, mi više nismo vođeni ambicijama i ciljevima s početka našeg karijernog puta. Da je tako, išli bismo dalje i ne bismo imali dilemu. Mnogo toga se promenilo i mi smo deo tih promena zato što su se promenila naša interesovanja.  Mi tada tražimo nešto što će nas ispuniti na višem nivou, ne samo na materijalnom. I tada se okrećemo našim težnjama, potrazi za svrhom i smislom koje želimo da ponudimo svetu. Želimo da budemo korisni i priznati za svoj rad. A to ćemo dostići ako budemo živeli u skladu sa svojim vrednostima kojima ćemo začiniti sve ono u čemu uživamo dok radimo.

Iz ovog razloga sam sa svojom klijentkinjom jutros krenula od njenih interesovanja. Podsticala  sam je da ćaskamo o uvrnutim knjigama i dokumentarnim filmovima, kuvanju koje obe ne volimo i cveću koje nam vene, putovanjima sa decom i izborima u Americi. To su nam bile teme. Smejale smo se, nadovezivale se doživljajima, slušale se, videle i prepoznale – zapravo počele da stvaramo konekciju, suštinsku stvar za zajednički rad

razgovor-sa-klijentom-1

Šta želim da postignem?

Pre svega da se opusti i počne da mi veruje. Hoću da stvorimo odnos.

Želim da otvoreno komuniciramo, da se oseti da je ok i da je prihvatam ako pokaže svoju ranjivost i nesigurnost. Želim da zna da je sve to ljudski i da su se mnogi našli u toj situaciji (između ostalih i ja) i uspešno je prevazišli. Želim da oslobodi svoju energiju deteta, da probudi svoju radoznalost i krene da gleda svet oko sebe kao mesto gde može sama sebi da stvara mogućnosti. 

To će se i dogoditi ako krene upravo od svojih interesovanja

Jer u nama zaista ima mnogo toga. Mi nikada nismo samo doktori, advokati, programeri, turistički vodiči, bankari, već ljudi sa željama, snovima, znanjima i iskustvima koji udruženo mogu da iznedre jednu, ali vrednu ideju za novu karijernu priču. 

Dakle koja su vaša interesovanja, u čemu uživate? Kada vreme stane i prepustite se do kraja tom trenutku? Sledeći put ga osvestite i pustite mašti na volju jer tako se razvija kreativnost koja rađa ideje. Sigurna sam da je tu negde i vaša.

Ukoliko se nalazite na prekretnici vaše karijere, prezumite moj besplatni e-book za promenu karijere „Kako da otkriješ šta zaista voliš da radiš” i krenite na uzbudljivo putovanje. Budite spremni, možda će vas krajnja destinacija prijatno iznenaditi 😉