Blog Thumbnail 07

Radi posao koji voliš – „oslobodi se”

Kad god organizujem radionicu na temu promene karijere mnogo vas se prijavi. I moram da vam kažem da me to posebno raduje, manje zbog mog biznisa, a mnogo više što vidim i osećam da je došao trenutak buđenja.

Trenutak osvešćivanja i uzimanja svog života u svoje ruke. Vidno je da želite da radite posao koji volite i da ostatak ili početak radnog veka provedete „oslobodjeni”.

To sve naravno povlači i preuzimanje veće odgovornosti, ali je ujedno i veliki „level up” ka autonomiji koja je ništa drugo do sloboda u svom najbazičnijem obliku.

Elem, sloboda,  u stvari, njeno veličanstvo sloboda, jer gotovo sve žene koje mi se javljaju za konsultacije, u prvih nekoliko rečenica izgovore – hoću više slobode, hoću svoju slobodu nazad, hoću da sam slobodna, hoću da se osećam slobodno.

Ovo je ujedno i jedna od ključnih vrednosti koje ističu moje klijentkinje.

Hoću više slobode – Znate li šta to obično znači?

Da ćete uspeti da je ostvarite, živite i uživate u njoj samo ako je same stvorite. A to dalje znači da će vam slobodu omogućiti posao koji ćete raditi za sebe, posao koji ćete same osmisliti, iskrojiti, brižljivo negovati, gledati kako se razvija, menjati ako je potrebno.

I sve to ćete moći! Jer je to vaša stvar, vaše čedo, vi ga oblikujete onako kako želite a ponajviše da on vama služi a ne vi njemu. Pročitajte ponovo.

Možda se pitate da li je vreme. Ja to ne znam. Svako od nas raste i razvija se u svom ritmu. Vi najbolje znate kakve su vam životne okolnosti, a koliki neizdrž da nešto menjate. Dakle, stvar je prioriteta, vaših ličnih. Ono što znam, jeste da u promenu ne utrčavate preko noći, ona nije trka na 100 metara već lagani džoging  bez slušalica, sa puno osvrta na svet oko sebe. 

Iako je pravo vreme individualna stvar, imajte u vidu da onaj baš pravi trenutak vrlo verovatno nikad neće doći. Ono kad je sve skockano i na mestu pa sad na red stiže posao. Razvoj vaše karijere  (koja je mnogo više od posla kojim se trenutno bavite) je jedan od koloseka vašeg života koji ne zvrlji prazan dok ostali vozovi prolaze.

rad-sa-klijentima

Bez obzira da li je vaše vreme sad, evo nekoliko znakova koje bih izdvojila, opet iz rada sa klijentkinjama, koji nam govore da je vreme da u najmanju ruku razmislite gde se trenutno nalazite, šta vam tu smeta, šta vam više ne treba i naravno,  gde biste želeli da budete.

1. Trenutni posao vam je dosadan, a istovremeno vas iscrpljuje

Ako se ovde pridoda i momenat da se kultura firme u kojoj radite ne poklapa sa vašim vrednostima, jednoličnost u kombinaciji sa crpljenjem energije je siguran znak da mesto na kome ste sada, jednostavno nije (više) za vas. Kada ulažete mnogo energije u nešto što vam ne donosi radost, ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo već naprotiv, guši vas i stalno vraća na auto pilota, javlja se onaj dobro poznati osećaj besmisla opisan narodski – za čije babe zdravlje sve ovo. Zapitajte se. Dobro bi bilo da nije na uštrb vašeg. 

2. Čeznete za slobodom u kreiranju svog vremena (i života)

Slobodu sam već uzdigla u visine, između ostalog zato što je i meni lično ultimativna vrednost. Verujem da svaka od vas zna šta za nju znači. 

Sloboda je predivna stvar, sloboda da radim stvari u svoje vreme. Sloboda da stvaram 12 sati dnevno i da ne radim ako mi tog dana nije do toga. Zapravo, sloboda da biram između ta dva, pratim svoj osećaj i potrebe svog tela. Jer nije svaki dan isti, nekad smo najpotrebniji sebi, nekad deci, nekad poslu, a sloboda nam omogućava da sve te aspekte uskladimo na način kako to nama trenutno odgovara. 

Da se razumemo, nije sloboda zabavni park, više je samo jedan roler coster kojim MI upravljamo i to je ono što ga čini posebnim. I zabavnim.

3. Želite da radite posao „na vaš način”

Kod izuzetno kreativnih ljudi, sa visoko kotiranim vrednostima kao što su doprinos, pomoć ljudima, autentičnost, vrlo je česta potreba da se stvari rade drugačije, bolje, elegantnije i što je najvažnije – s m i s l e n i j e! Oni se osećaju kao zarobljeni na poslovima koji imaju jasnu hijerarhijsku strukturu, vrlo često nefleksibilnu za novitete koji dolaze od pojedinca. Posebno je „dramatična” situacija  kada se susreću sa moralnim i etičkim dilemama. 

Ako je ovo vaš slučaj, posavetovaću vas iz iskustva – ne zanosite se idejom da ćete promeniti korporaciju ili sistem. Ne tvrdim da je nemoguće (i sama sam uspela jednom u tome – Svratište je živ dokaz) ali bih volela da imate u vidu koliko vam je to isplativo i da li to zaista želite – da li je to vaš cilj. Ako da, go for it!

razgovor-sa-samom-sobom

4. Buja vam kreativnost 

Prepoznaćete se ako o nečemu razmišljate ili nešto vidite, izgovorite – Ovo bi moglo ovako! Ili Ovo bi moglo drugačije. To je ono kada šetate gradom i u glavi presvlačite žene, menjate im boju haljine. Ili kada uđete u neki novi prostor, u glavi premeštate nameštaj.

Ili vam se jednostavno bude stara interesovanja, možda iz tinejdžerskih dana i vi poželite da ih rekreirate. Ili ste čuli da neko menja karijeru, pokreće nešto svoje i odmah zamišljate šta biste vi mogli. Možda ste već nešto stidljivo i počeli, ali ta ideja još nije ugledala svetlost dana već je deo vašeg unutrašnjeg sveta. 

Kreativnost je znak. I to dobar! Dobra vest je što može i da se probudi.

Znaš da sam ja kouč za promenu karijere, znaš da sa mnom možeš da razgovaraš 1 na 1 ili u grupi. Znaš da možemo zajedno da otkrijemo tvoj posao iz snova. Izaberi način na koji želiš da saradjujemo i „oslobodimo” te.